Pages

Saturday, November 18, 2023

Sint Maarten

Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint Maarten aan.
Vandaag 530 jaar geleden op 11 november 1493 kwam een vloot van 17 schepen uit Europa langs een eiland in de Caraïbische zee. De bevelhebber, Christoffel Columbus, noemde dat eiland San Martín, vanwege de naamdag van de heilige Sint Maarten van Tours. Dat eiland is verwarrend genoeg het tegenwoordige Nevis. Een paar dagen later kwamen ze langs een ander eiland dat Santa María la Redonda werd genoemd. Dat is het huidige Sint Maarten.
San Martín werd later Nevis en Santa María la Redonda werd San Martín. De verwarring over welk eiland nu welk was ontstond wellicht omdat de kaarten van Columbus niet echt nauwkeurig bleken te zijn.
Tegenwoordig is het eiland Sint Maarten verdeeld in een Frans deel dat officieel de Collectiviteit van Sint-Maarten (Frans: Collectivité de Saint-Martin) heet, en een Nederlands deel dat een land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Hoe Sint Maarten dat onder Spaanse vlag werd 'ontdekt' later verdeeld raakte in een Frans en een Nederlands deel kent een grappige verklaring die ik wellicht in de reacties prijs zal geven.
De hoofdstad is Philipsburg, een weetje dat leuk is voor een pubquiz. Er wonen ongeveer 45.000 mensen in dit Caraïbische deel van het koningkrijk. De munteenheden zijn er de Antilliaanse gulden en de Amerikaanse dollar. Ik ben er nooit geweest, maar dat kan nog komen. - Gepubliceerd op 11 november 2023 -

No comments:

Post a Comment