Pages

Tuesday, October 03, 2017

Over Catalonië


De recente toestanden in Catalonië vragen om duiding van geschiedenis, antwoorden en internationale vragen.

Let's start with a quote.

 “When I see an actual flesh-and-blood worker in conflict with his natural enemy, the policeman, I do not have to ask myself which side I am on.” 
- George Orwell, Homage to Catalonia, 1938.
Het is allemaal geschiedenis, die nu opnieuw gemaakt wordt. Een herhaling van zetten, totdat Catalonië niet meer verliest.

Tijdens de reconquista, de herovering van het Iberisch schiereiland op de Saracenen, de moslims, trouwden Isabella van Castilië en Ferdinand van Aragon een Iberisch huwelijk. Het Koninkrijk Aragon, met Catalonië en Barcelona als dichtstbevolkte en drijvende kern behield nog eeuwen haar eigen wetten en breidde zich uit over de westelijke Middellandse Zee tot een grote nautische handelsnatie. Van de Provence tot Sicilië en van Tarragona tot Sardinië en Napels.Tot in 1492 alle joden en moslims werden uitgewezen en Granada werd verslagen, en toevallig Amerika werd ontdekt en vanaf dat moment de Castilianen het roer, de dominantie over het Iberisch schiereiland, overnamen.

Catalonië behield haar Corts en usatges met exclusieve wetgeving, die ontstonden rond 1300, een parlement gevormd door gilden, adel en geestelijkheid tot het begin van de 18e eeuw. Deze vorm van zelfbestuur stopte na de Spaanse Successieoorlog die eindigde in 1714. Deze oorlog was een soort nulde wereldoorlog waarbij bijna heel Europa probeerde te voorkomen dat Frankrijk over Spanje zou heersen.
En de anti-Fransen wonnen. Catalonië was in dit conflict een verliezende pro Franse partij en verloor al haar eigen rechten en privileges.

Vanaf dat moment viel Catalonië, de Generaliteit, onder militair centraal gezag vanuit Madrid.

Onder Napoleon was Catalonië kort een deel van Frankrijk, tezamen met Nederland.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog, die zogenaamde oefening voor de Tweede Wereldoorlog, van 1936 to 1939, was Catalonië even een autonome eenheid met haar oude rechten. 

Pas sinds de dood van Franco in 1975 en de Spaanse aansluiting bij de Europese Unie in 1986 proberen de Catalanen opnieuw voor hun eigenheid op te komen.
Afgelopen zondag was tekenend.
Ik ben een Nederlander, een Europeaan, die zich ook Barcelonees voelt omdat ik er ooit woonde. Wat doet Europa?




No comments:

Post a Comment